Tazesi Ve Kurutulmuş Hali İle Şifa Kaynağı Kişniş



Gövde ve kökü sebze gibi pişirilip yenir… Kişnişin taze yaprakları salatalar, güveçte yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır…  Kişniş taze olarak maydanoz gibi kullanılabildiği gibi kurutulup tane ve öğütülmüş olarak da kullanılabiliyor.Kişnişin farklı isimleri de mevcuttur.


Diğer isimleri Aşotu, Kişniş otu, Kara kimyondur…

  Kişniş mutfağımız da bulunması gereken bir baharattır…
Hem yemeklerimize tat vermesi hem de sağlımız için şifa kaynağıdır…



Gövde ve kökü sebze gibi pişirilip yenir… Kişnişin taze yaprakları salatalar, güveçte yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır…




  Kişniş maydanozgiller familyasındandır…
Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişir. Günümüzde birçok yerde ve ülkemizde yabani bitki ya da kültür bitkisi olarak yetişmektedir.

  Türkiye’nin Konya, Burdur ve Isparta yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir.
Kişniş sözcüğü Türkçeye Farsçadan geçmiştir…

Nerelerde kullanılır:


 Gövde ve kökü sebze gibi pişirilip yenir…
Kişnişin taze yaprakları salatalar, güveçte yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır…
Baharat olarak kullanılan tohumlarıdır (meyvesidir ).Tohumları pastacılıkta da kullanılır…

Kişniş tohumları dövülerek (öğütülerek) kullanılır… Ancak ihtiyaç kadarı toz haline getirilmelidir. Zaman içimde kokusunu ve aromasını kaybeder…
Kişniş tozu sosis, köri, tavuk yemeklerinde kullanılır…


Gövde ve kökü sebze gibi pişirilip yenir… Kişnişin taze yaprakları salatalar, güveçte yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır…Gövde ve kökü sebze gibi pişirilip yenir… Kişnişin taze yaprakları salatalar, güveçte yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır…Gövde ve kökü sebze gibi pişirilip yenir… Kişnişin taze yaprakları salatalar, güveçte yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır…



Kişniş Çayı:


1 Tatlı Kaşığı ezilmiş (öğütülmüş) Kişniş tohumlarına, 1 Su Bardağı Kaynar su dökülür. Ağzı kapalı 5-8 dakika demlendikten sonra süzülür…

Faydaları:


Kişniş tohumları içerdiği yağlarla mideyi uyarır, iştahı açar, sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığa iyi gelir.
Mide ve bağırsak gazına iyi gelir.
Karın ağrılarını giderir.
Kusmayı önler.

Sinirleri yatıştırır ve Sinirsel baş ağrılarını keser.
Hafızayı kuvvetlendirir.
Alzheimer hastalığını önler.
Adet kanamasını düzenler.

Doğumu kolaylaştırır.
Çocuklarda ishali kesici etkiye sahiptir.
Kişniş, kekikle karıştırılıp yenilirse kanlı dizanteriyi keser.
Sürmenajda faydalıdır.(Sürmenaj: Zihin yorgunluğu, sinir zayıflaması)

Kalbi kuvvetlendirir, çarpıntı ve baş dönmesini önler.
Tansiyonu düşürür.
Öksürüğü keser.
Romatizma ağrılarına iyi gelir.

Bal ve zeytinyağı ile birlikte yenirse pamukçuk ve kurdeşeni giderir.
Antiseptik (mikrop kırıcı) etkiler de taşır. Bu etkisinden dolayı sivilce ve yaraların iyileşmesine yardımcıdır. Kişniş çayı sivilce ve yaraların üzerine uygulanır.
Bayat yiyeceklerin zararını azaltır.
Ağız kokusunu giderir. (Bir çay kaşığı kişniş tohumu iyice çiğnenerek yutulur.)

 Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre taze kişniş, dişlerdeki zehirli dolgu maddesi civanın neden olduğu zararı önleyici etkidedir.

Fazla kullanılırsa baş dönmesi ve dalgınlığa neden olabilir.

Gövde ve kökü sebze gibi pişirilip yenir… Kişnişin taze yaprakları salatalar, güveçte yapılan yemeklerde ve soslarda kullanılır…


  Her şeyde olduğu gibi kişnişi de fazla makul miktarda kullanmak şartı ile çok faydasını görebileceğiniz bir baharat.
  Hangi alanda kullanırsanız kullanın tazesini bulamayanlar kurutulmuş hali ile sofralarından bu baharatın faydalarından yararlanabilirsiniz…