Köri Nedir? Nasıl Kullanılır?

Köri; Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan fakat ülkemizde yeni keşfedilen bir baharat karışımıdır. Tavuk yemeklerinde, makarna soslarında, soslarda kullandığım bir baharat karışımı, lezzetinin yanında sağlık içinde çok yararlıdır.


 Köri; Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan fakat ülkemizde yeni keşfedilen bir baharat karışımıdır.
Tavuk yemeklerinde, makarna soslarında, soslarda kullandığım bir baharat karışımı, lezzetinin yanında sağlık içinde çok yararlıdır.


Köri Nedir?

Körinin baharatının kullanılmaya başlandığı tarihler ise milattan önce 1700 yılları olduğu tahmin ediliyor.
Köri; Hindistan ve Güneydoğu Asya’da tüketilen birçok baharatın karıştırılması ile elde edilen bir baharattır.
Körinin içinde başta zerdeçal olmak üzere, kimyon, zencefil, karanfil, kişniş, demirhindi, acı kırmızıbiber, kakule, biber gibi baharatlar bulunmaktadır.
Serin, karanlık ve kuru yerlerde saklanarak tazeliği korunmaktadır.
Güçlü bir antioksidandır. Kanser önleyici olarak da tüketilmektedir.
Çok fazla köri tüketen kişilerin kansere yakalanma oranını düşüktür.

Körinin Faydaları:

Köri doyurucudur.
Sindirime yardımcı olur.
Çayla birlikte tüketilirse kilo vermeye yardımcı olur.
Vücuttaki biriken zararlı maddeleri atar.  
Hazım ve karaciğer sorunlarında oldukça faydalıdır.
Safra kesesi hastalıklarında da kullanılır. 
Soğuk algınlığı, çıban, epilepsi, astım, baş dönmesi gibi hastalıklarda iyileşmeye yardımcı oluyor.
Kansere yakalanma riskini azaltır. 
İçinde bulunan maddelerle kanserin ilerlemesini durdurucu özelliği vardır.
Bağırsak kanserinde etkilidir.

Kullanımı:

 Tavuklarınızı, zeytinyağı ,tuz, limon suyu, köri, sarımsak, az miktarlarda toz kırmızıbiber, karabiber vs. baharatlarla harmanlayıp 1-2 saat beklettikten sonra tavada,ızgarada kızartabilirsiniz.Yoğurt, limon suyu ve sarmısakla bir karışım hazırlayarak tavuk veya kırmızı et yemeklerinin üzerine sos yapabilirsiniz.Fırında pişirebilirsiniz. 

Tavuklarınızı, zeytinyağı ,tuz, limon suyu, köri, sarımsak, az miktarlarda toz kırmızıbiber, karabiber vs. baharatlarla harmanlayıp 1-2 saat beklettikten sonra tavada,ızgarada kızartabilirsiniz.

Köri; Alzheimer Ve Kansere İyi Geliyor

Köri hakkında yayınlanan bilimsel açıklamalar:

Cork Kanser Araştırma Merkezi bilimcileri, köri yapımında kullanılan zerdeçalın etken maddesi “kurkumin”in laboratuvar ortamında yemek borusu kanseri hücrelerini öldürdüğünü saptadı.
Dr. Sharon McKenna ve ekibi, kurkuminin kanser hücrelerini 24 saatte öldürmeye başladığını gördü.
Uzun zamandır kurkumin maddesinin iyileştirici etkisi bulunduğu düşünülüyordu.
Kanser uzmanları, British Journal of Cancer dergisinde yayımlanan araştırmanın, doktorların yeni tedaviler bulmalarına yardımcı olacağını belirtti.
Birleşik Krallık Kanser Araştırma kurumundan Dr. Lesley Walker, bu araştırmanın, zerdeçalda (Hint safranı) bulunan doğal kimyasalların özafagus (yemek borusu) kanserinde yeni tedaviler için kullanılması olanağı sağlayacağını söyledi.
Walker, özafagus kanseri oranının 1970′lerden bu yana yarı yarıya arttığını, bunun obezite, alkol tüketimi ve reflü hastalığındaki artıştan kaynaklanıyor olabileceğini bildirdi.

Köri tozunun temel maddelerinden olan zerdeçal ve ’curcumin’ bileşikleri, Alzheimer, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı beynin savunma mekanizmasını güçlendirici etki yaratıyor. Scientific American dergisinde yayımlanan sonuçlar, köri baharatının göğüs kanseri hastalarında tümör büyümesini yavaşlattığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de ortaya koydu. Aslında geleneksel bitkisel tedavi alanında geçmişi çok eskilere dayanan zerdeçal temelli köri tozu, eklem sorunlarına da iyi geliyor ve kanı temizliyor.
Daha önce yapılan başka bir çalışmada da Hindistan’da bulunan yaşlıların sadece yüzde 1’inde Alzheimer görüldüğü belirlenmiş ve köri tüketiminin Alzheimer riskini azalttığı açıklanmıştı.

Zerdeçal ve curcumin ayrıca antioksidan etkisiyle hücre ölümünü yavaşlatırken, bakteri ve mantarlara karşı da koruma sağlıyor. Harvard Üniversitesi bilim adamlarına göre dünyanın önde gelen ilaç devleri zerdeçal bazlı ilaçlar geliştirmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.