Mahlep
Mahlep Ağacı (Prunus mahaleb): 10 metreye kadar
boylanabilen, beyaz çiçekli, hoş kokulu bir ağaçtır. İdris ağacı olarak da
bilinir. Kumarin, silisilik asit ve prusik asit içerir.

Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveleri
sıyrılır.Güneşte kurutulur.Silindirler arasından geçirilerek çekirdek kırılır
ve elenerek çekirdek tohum kabuğundan alınır. Tohumlar öğütülerek toz haline
getirilirilerek Mahlep elde edilmiş olur.
Mahlep Nerelerde Kullanılır:
Osmanlı döneminde oldukça çok kullanılan mahlep;Simit,
poğaça, kek, çörek ve kuru pastalara eklenir.Ayrıca, parfümeri ve boya
sanayinde de kullanılmaktadır.
Mahlebin Faydaları:
Ağrı kesicidir.
İdrar söktürücüdür.
Tonik etkisi vardır.
Vücuda kuvvet verir.
Astım, balgam sökücü olarak kullanılır.
Böbreklerdeki taş sancısına faydalıdır.
Karaciğer zayıflığında, Mide de hazımsızlıkta ve aşırı gazda
kullanılır.
Şeker hastalarında şekeri düşürmede faydalıdır ve prostat şikayeti olanlara iyi gelir.
Kan şekerini düşürmek için, aç karnına su ile birlikte gün
içinde 2-3 kahve kaşığı mahlep tozu içilebilir.
Vücuda güç vermek için, toz mahlep balla karıştırılıp 3 tatlı kaşığı yenilebilir.
Mahlep, dut pekmeziyle beraber karıştırılıp yenmeye devam
edilirse
şişmanlatır.
Raşitizm de mahlep sütle karıştırılıp içilmeye
devam edilir.