Mahlebin Faydaları Ve Kullanım Alanları

Mahlep; hoş kokusu ve nefis tadı olan bir baharattır. Toz halinde satılır.Aktarlarda ve marketler de kolaylıkla bulabilirsiniz. Kandil Simidine ve Paskalya Çöreğine o nefis tadı veren baharattır.

Mahlep; hoş kokusu ve nefis tadı olan bir baharattır. Toz halinde satılır.Aktarlarda ve marketler de kolaylıkla bulabilirsiniz. Kandil Simidine ve Paskalya Çöreğine o nefis tadı veren baharattır.

Mahlep

Mahlep Ağacı (Prunus mahaleb): 10 metreye kadar boylanabilen, beyaz çiçekli, hoş kokulu bir ağaçtır. İdris ağacı olarak da bilinir. Kumarin, silisilik asit ve prusik asit içerir.
Mahlep Ağacı (Prunus mahaleb): 10 metreye kadar boylanabilen, beyaz çiçekli, hoş kokulu bir ağaçtır. İdris ağacı olarak da bilinir. Kumarin, silisilik asit ve prusik asit içerir.Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye de ise Tokat, Niksar, Zile, Amasya, Çorum ve Mardin gibi dağ yamaçlarında, kalkerli arazide rastlanır.
Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveleri sıyrılır.Güneşte kurutulur.Silindirler arasından geçirilerek çekirdek kırılır ve elenerek çekirdek tohum kabuğundan alınır. Tohumlar öğütülerek toz haline getirilirilerek Mahlep elde edilmiş olur.

Mahlep tohumu elde etmek için olgun meyveleri sıyrılır.Güneşte kurutulur.Silindirler arasından geçirilerek çekirdek kırılır ve elenerek çekirdek tohum kabuğundan alınır. Tohumlar öğütülerek toz haline getirilirilerek Mahlep elde edilmiş olur.

Mahlep Nerelerde Kullanılır:

Osmanlı döneminde oldukça çok kullanılan mahlep;Simit, poğaça, kek, çörek ve kuru pastalara eklenir.Ayrıca, parfümeri ve boya sanayinde de kullanılmaktadır.

Mahlebin Faydaları:

Ağrı kesicidir.
İdrar söktürücüdür.
Tonik etkisi vardır.
Vücuda kuvvet verir.
Osmanlı döneminde oldukça çok kullanılan mahlep;Simit, poğaça, kek, çörek ve kuru pastalara eklenir.Ayrıca, parfümeri ve boya sanayinde de kullanılmaktadır.  Nefes darlığı ve sıtmaya karşı faydalıdır.
Astım, balgam sökücü olarak kullanılır.
Böbreklerdeki taş sancısına faydalıdır.
Karaciğer zayıflığında, Mide de hazımsızlıkta ve aşırı gazda kullanılır.
Şeker hastalarında şekeri düşürmede faydalıdır  ve prostat şikayeti olanlara iyi gelir.

Kan şekerini düşürmek için, aç karnına su ile birlikte gün içinde 2-3 kahve kaşığı mahlep tozu içilebilir.
Vücuda güç vermek için, toz mahlep balla karıştırılıp  3 tatlı kaşığı yenilebilir.
Mahlep, dut pekmeziyle beraber karıştırılıp yenmeye devam edilirse
şişmanlatır.
Raşitizm de mahlep sütle karıştırılıp içilmeye devam edilir.