Mutfağımızdaki Altın “Bulgur”

Sofralarımızdan hiç eksik etmemiz gereken bir tahıldır Bulgur… Yoğurtla, ayranla veya hoşaf ile birlikte yenen bulgur pilavına doyum olmaz… Beş çayında misafirlerimize yaptığımız kısır ve mercimekli köfte… Çiğköfteyi unutmamak gerekir… Dolmalarda ve sarmalarda da kullanılır.
Sofralarımızdan hiç eksik etmemiz gereken bir tahıldır Bulgur…
Yoğurtla, ayranla veya hoşaf ile birlikte yenen bulgur pilavına doyum olmaz… Beş çayında misafirlerimize yaptığımız kısır ve mercimekli köfteÇiğ köfteyi unutmamak gerekir… Dolmalarda ve sarmalarda da kullanılır.
Bulgur; Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Pirince göre daha besleyici ve daha yararlıdır. Doktorlar da bulgur tüketimini destekliyorlar.
Tahıl grubu beslenme piramidinin tabanında yer alan bulgur, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez gıdalarından biridir.


Bulgur, buğdayın kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilir.
Sarı ve esmer olmak üzere 2 tür bulgur vardır. Ancak boyutlarına göre de Çiğköftelik(Güneydoğu Anadolu’da simit diye adlandırılır.),Köftelik ve Pilavlık Bulgur,İri Bulgur ve Başbaşı Bulgur olarak 5 çeşidi vardır. Başbaşı Bulgur taş değirmende öğütülür ve daha lezzetlidir.
Lezzetli ve besleyici bulguru; baharatlarla, sebzelerle, bakliyatlarla, etlerle tadını arttırabilirsiniz…

Araştırmalarla Bulgur 

Vitamin ve protein yönünden pirinçten daha zengin olan bulgurun, fiyat yönünden daha ucuz olduğuna da işaret edilen araştırmada, bulgur tüketilerek, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve proteinin daha ucuza karşılanabileceği kaydedildi.
Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunduğu da kaydedilen araştırmada, "Vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemeleri öğütlenir. Fakat porsiyon yönünden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görüldü” denildi.
Araştırmalara göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.
Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir. Bulgur, insan vücuduna 350, pirinç ise 360 kalori enerji veriyor.
Radyasyonu emmediği için nükleer savaş riskine karşı bazı ülkelerce stokta tutulan gıdaların başında gelir.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminin çalışmasında önemli rol oynamaktadır.
Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için önemli bir besin kaynağıdır. Bebeklerde beyin gelişimi hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşmektedir. Dolayısıyla hamileliğin ilk üç ayında folik asit yıkımı olmaktadır. Bu yıkıma karşı hamilelerin bol miktarda folik asit almaları gerekmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre buğday ve bulgur gibi uzantısı besinleri tüketmek kadınların meme kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Özellikle menopoz döneminde bolca tüketilmelidir.
Bulgur, özellikle bağırsaklarda kanser riskini büyük oranda azaltıyor.
Çölyak hastaları için özel üretilmiş Karabuğday (Greçka) ‘ı tüketebilirler. Karabuğday gluten içermediği için çölyak hastaları rahatlıkla tüketebilirler.


Çölyak hastaları bulgur tüketmemelidir. Çünkü gluten içermektedir. Çölyak hastaları için özel üretilmiş Karabuğday (Greçka) ‘ı tüketebilirler. Karabuğday gluten içermediği için çölyak hastaları rahatlıkla tüketebilirler.

Çiğköftelik(Güneydoğu Anadolu’da simit diye adlandırılır.),Köftelik ve Pilavlık Bulgur,İri Bulgur ve Başbaşı Bulgur olarak 5 çeşidi vardır. Başbaşı Bulgur taş değirmende öğütülür ve daha lezzetlidir. Bulgurun Faydaları:

Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kansere karşı koruyucu özelliktedir.
B vitamini deposudur.
İçerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder.
Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.
Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.

Yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar.

İçerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir.
Kan şekerini yükseltmez.
Şeker hastalarına iyi gelir.
Kilo aldırmaz.
Hazmı kolaylaştırır.
Kabızlığı önler ve bağırsak kanserini engeller.