Yazın Lezzetli Meyvesi Kirazın Bilinmeyen Şifası

Yazın Lezzetli Meyvesi Kirazın Bilinmeyen Şifası
Kiraz yazın en lezzetli meyvelerinden biridir. Kirazın hoşafı, reçeli yapılır. Kışın da tüketmek için tazeyken çekirdeklerini çıkartmadan dondurucu da dondurup kışın hoşafını yapabilir ya da biraz eridikten sonra yiyebilirsiniz.
Ülkemizde kolayca temin edilebilen bu lezzetli yaz meyvesinin yaşlanmayı gidermeden, kanseri önlemeye kadar pek çok faydası bulunuyor.
Ayrıca Giresun ilinde 'kiraz kavurma' adıyla yemeği yapılmaktadır.
A, B1, B2, B5 ve bol miktarda C vitamini, demir, çinko, magnezyum, sodyum, fosfor, potasyum ve kalsiyum bulunur.



Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Pembe kiraz ezilerek yıpranmış ciltlere maske yapılabilir. Kiraz Nasıl Kullanılır?

Kirazın meyvesinin dışında çiçekleri, sapları ve yaprakları da kullanılır. Pembe kiraz ezilerek yıpranmış ciltlere maske yapılabilir.
Kirazın sapını kurutup çayını yapabilirsiniz. Kuruttuğumuz 10 adet kiraz sapını kaynamış suya atıp 3-5 dakika kısık ateşte kaynatıp 5 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz.
Kiraz sapından yapacağınız çay idrar sökücü ve ödemlerin atılmasına yardımcıdır. Metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kilo vermeye yardımcıdır.

Kirazın Faydaları:

Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar.
Kirazın içerisinde bulunan melatonin, uyku sıkıntısı yaşayanların uykusunu düzene girmesini sağlar. Uykuya geçişi kolaylaştırır. 
İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde gözlere çok iyi gelir.
Kirazın bir özelliği de çok iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olmasıdır.
Sapları kurutulduktan sonra kaynatılıp çay yapılırsa idrar söktürür ve vücuttaki zararlı maddeleri temizler.
Damar sertliğine, romatizma, gut hastalığı ve dizanteriye iyi gelir. 
Sinirleri kuvvetlendirir.
Cilt dostu olduğu için cildi güzelleştirir. Cildin parlamasına ve nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
Aknelerin giderilmesine ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse nezleye ve öksürüğe iyi gelir.
Beyin hücrelerini koruyucu özelliği vardır.
Kiraz düzenli tüketildiğinde Alzheimer hastalığını engelliyor.
Böbreklerin etkili bir şekilde çalışmasına yardım eder. Böbreklerde kum ve taşların oluşumunu önler. Böbrek kumu ve taşı varsa döker.
Menopoz döneminde faydalıdır.Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
Gut hastalığına iyi gelir.
Bağırsak florasını düzenler, kabızlığı ve ishali giderir.
Öksürük, bronşit gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olur.
Kolesterolü, tansiyonu ve kan şekerini düşürür.
Kiraz çiçeği kaynatılıp suyu içilirse nezleye ve öksürüğe iyi gelir. Kiraz suyu derideki kırışıklıkları gidermekte etkilidir.
Kanı temizler ve kansızlığa iyi gelir.

Her şeyin azı karar çoğu zarardır kiraz da fazla tüketildiğinde dokunabilir. Günlük tüketimi 100 gram yeterlidir. Fazla tüketildiğinde mideyi bozabilir, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.