Ev Yapımı Taze Peynir

Peyniri evde yapmaya ne dersiniz? Hem tazecik hem de temiz bir peynir yemiş olacaksınız. Yapması da zor değil… Peyniri yaparken süzülen peynir suyunu da atmıyoruz… Hamur işlerinde kullanabiliriz… Biz pide ekmekte, gevrekte, lavaş yapımında kullanıyoruz…İleriki günlerde inşallah size lavaş ve pide ekmek tarifini de vereceğim…. 8 Kilo sütten yaklaşık 1 kilo peynir çıkıyor…


Peyniri evde yapmaya ne dersiniz? Hem tazecik hem de temiz bir peynir yemiş olacaksınız. Yapması da zor değil… Peyniri yaparken süzülen peynir suyunu da atmıyoruz… Hamur işlerinde kullanabiliriz… Biz pide ekmekte, gevrekte, lavaş yapımında kullanıyoruz…İleriki günlerde inşallah size lavaş ve pide ekmek tarifini de vereceğim….
8 Kilo sütten yaklaşık 1 kilo peynir çıkıyor…

Taze Peynir Malzemeleri:

8 Kilo Pastörize Günlük Süt
1,5 Çay Bardağı Elma Sirkesi
2 Yemek Kaşığı Kaya Tuzu
Tülbentten Yapılmış Kese
Delikli Süzgeç

Taze Peynirin Yapılışı:

Sütümüzü büyükçe bir tencereye döküyoruz.
Sütün üstü kaymak tutacak şekilde kaynatıyoruz.Kaynamış olan süte sirkeyi hemen dökün. Tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.
Sütün üzerinde pelteleşme başlayınca peltelerin üzerine tuzu atıp, ocağın altını kısıp ara sıra karıştırarak sütün rengi değişene kadar kaynatıyoruz.(Süt beyazlığını kaybedip yeşilimsi veya sarımtırak bir renk alana kadar)
Ocağın altını kapatıp 20 dakika bekletin.
Bir tencerenin üzerine süzgeci koyup üzerine de tülbent keseyi yerleştirin. Peyniri kevgirle toplayıp kesenin içine koyun. Üzerine peynirin suyunu da döküp keseyi iyice sıkıştırın.
Üzerine bir tabak kapatıp ağırlık koyun.(Su dolu bir tencere, dolu bir kavanoz veya varsa tencere içine konulmuş buz kütlesi)
Peynirin suyunun iyice süzülmesini sağlayın. Yaklaşık 1 saat bekletin.
Kalıplaşmış peyniri keseden çıkarıp dilimleyin. Kavanoza düzgünce yerleştirin.
Peynirden çıkan suyun 1 litresinin içine 1,5 kaşık kaya tuzu atıp eriyene kadar karıştırın. Soğuduktan sonra, kavanozda soğumuş olan peynirin içine hazırladığımız tuzlu suyu dökün.