Sağlığın Ve Güzelliğin Meyvesi | Şeftali

  Yaz meyveleri arasında yer alan severek tüketilen şeftalinin faydalarına o kadar çok şaşıracaksınız. Hem sağlığımız için hem de güzelliğimiz için yararlı bir meyvedir.

  Yaz meyveleri arasında yer alan severek tüketilen şeftalinin faydalarına o kadar çok şaşıracaksınız. Hem sağlığımız için hem de güzelliğimiz için yararlı bir meyvedir.
  Vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bu meyve içeriğinde bulunan A,B ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minerallerini de barındırır. Tam bir potasyum deposudur. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılar. Bol sulu ve tatlı olması yazın hem serinlememize hem de vücudumuzun tatlı ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.


 Şeftaliyi kabuklu olarak yenmesi çok daha faydalıdır.Bunun nedeni şeftalinin posasının ve liflerinin genellikle kabukta veya kabuğa yakın noktalarda olmasıdır. Fakat dışının çok güzel yıkanması gerekir. 
Eğer kabuğunu soyarak yemek istiyorsak kabuğunu soyarken ince soymalıyız. Tüketirken dikkat edilmesi gereken hususlardan biride ishal şikayetiniz varsa; şeftaliyi kabuksuz olarak yemenizde yarar vardır.

  Yazın vazgeçilmez meyvelerinden olan şeftaliyi sadece yazın değil kışında tüketebilirsiniz. Kabuklarını ayıklayıp ister elma dilimi şeklinde isterseniz küp küp kesip üzerine birazcık tozşeker serpip derin dondurucuda dondurup kışın kompostosunu yapabilirsiniz. Reçelini, marmeladını da yapabilirsiniz. Fakat mevsiminde taze tüketmek daha faydalıdır.

 Yaklaşık 3-5 metre boyunda olan şeftali ağaçlarının ana vatanı Çin’dir. İran’a, sonra da Anadolu’ya geçmiştir. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmıştır. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Bursa’da yetişen yarma şeftali en lezzetli şeftali türüdür. Şeftalinin en uygun tüketim zamanı Ağustos ayıdır.

 Yaklaşık 3-5 metre boyunda olan şeftali ağaçlarının ana vatanı Çin’dir. İran’a, sonra da Anadolu’ya geçmiştir. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmıştır. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Türkiye'de en çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Bursa’da yetişen yarma şeftali en lezzetli şeftali türüdür. Şeftalinin en uygun tüketim zamanı Ağustos ayıdır.


  Şeftali alırken dikkat edilmesi gereken olgun olması ve kokulu olmasıdır. Şeftalinin en büyük özelliği kadifemsi kabuğudur. Fakat bu tüylü kabuktan hoşlanmayanlar için nektarin adı verilen tüysüz türü de vardır.

  Şeftali alırken dikkat edilmesi gereken olgun olması ve kokulu olmasıdır. Şeftalinin en büyük özelliği kadifemsi kabuğudur. Fakat bu tüylü kabuktan hoşlanmayanlar için nektarin adı verilen tüysüz türü de vardır.


Şeftalinin Faydaları:

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
Bağırsakları yumuşatır.
Hazmı kolaylaştırır.
İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.
Basur şikâyetlerini azaltır.
Kanı temizler.
Ateşi düşürür.
Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir.
Betakaroten bakımından zengindir.
Kansere karşı koruyucudur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek taşlarını eritir.
Ağız kokusunu giderir.
Cildi nemlendirir ve canlandırır.
Çiçekleri kaynatılıp suyu içilirse bağırsak solucanlarını düşürür.
Safra kesesinin işlevini düzene sokar.
Gut hastalığının tedavisinde yararlıdır.
İdrar haznesini ve kanda bulunan zehirli maddeleri temizlemektedir.
İçerdiği lutein ve zeaksantin göz sağlığı için önemli rolü vardır.
Gece körlüğünü önleyici özelliğine sahiptir.
Şeftali soyulup ezildikten sonra yüze maske yapılırsa özellikle kuru ve yorgun ciltlere iyi gelir.
Yüz ve boyundaki kırışıklara gece ince şeftali dilimleri koyun, 10-20 dakika bekletin. Şeftali dilimlerini alın, yıkamadan yatın.